top of page

Имената в света на Айкидо

Ще се опитаме да направим *справочник/визитки на част от значимите имена в Айкидо, навярно полезно за всеки практикуващ. За да поддържаме интереса ви ще добавяме всеки ден по ново име, като в даден момент към края ще направим и кратки дигитални визитки за всеки в този списък.


Решихме да разделим условно значимите майстори по държави, в който са повлияли и развивали бойното изкуство и разбира се ще започнем с фамилията на О'сенсей.


*Списъкът не е изчерпателен

Япония:

Фамилия Уешиба

Morihei Ueshiba - Морихей Уешиба - създателята на Айкидо - известен като О'сенсей Декември 14, 1883 г. – Април 26, 1969 г.


О'сенсей

Роден е в Танабе, син на земевладелец. Още докато е млад практикува редица бойни изкуства.

След като изпълнява военната си служба като войник в Руско - Японската война се мести в Хокайдо, където започва да тренира при Такеда Сокаку - основателят на Дайто-рю Айки-джуджутсу. Следва период, в който се присъединява и към Омоте-кю движението.

Мести се в Токио през 1926, където установява Хомбу Доджо като вече е популярен в средите на бойните изкуства. В резултата от последствията от Втората световна война Хомбу доджо не функционира за известен период и Морихей се премества да преподава в Ивама, като негови ученици поемат по-голяма част от тренировките в централата.

Преподава и разпространява айкидо активно в Япония и чужбина до началото на 60 -те години. Почива от рак през 1969 г. След него учениците му продължават неговото учение като ролята на неговите преки наследници е да запазят чистотата и основите в Айкидо.


Морихей Уешиба развива и усъвършенства Айкидо в продължения на десетилетия така създава едно от най-сложните и фини бойни изкуства, основаващо се на хармония между трениращите - несъпротивление и пренасочване на енергията на атакуващия.

Неговите религиозни и философски виждания му повлияват да развие по-висша форма на бойно изкуство, такава, която създава, а не руши.

Айкидо е представено на света през 1951 във Франция, и оттогава се разспространява навсякъде по света, преминавайки граници и предразсъдъци.

 

Kisshomaru Ueshiba - Кишомару Уешиба - син на Морихей, втория Дошу (пазител на изкуството)

Юни 27, 1921 г. – Януари 4, 1999 г.


Кишомару Уешиба - втори Дошу

Роден в Аябе, префектура Киото, третият син и четвърто дете на Морихей и Хатсу Уешиба. Започва да транира през 1937 година при баща си. Докато още учи в университета през 1942 г. баща му го избира за ръководител на Кобукан доджо в Шинджуку, Токио. На няколко пъти Кишомару спасява и възстановява доджото от пожари по време на бомбардировките. Завършва икономика през 1946 г.

Докато ръководи доджото той работи тъй като броя трениращи и възможностите им не били достатъчни за подръжка. В този период от 7-8 години той преподава само сутрин и вечер, когато не е на работа. През 1948 започва създаването на Хомбу Доджо (организационно) и като през 1967 г. разрушава Кобукан доджо за да изгради нова сграда за сегашното Хомбу Доджо.

С неспирен дух развива айкидо в периода 1969 до 1998, когато здравето му се влошава. Почива от белодробна недостатъчност на 4 януари 1999 година. Негов наследник и трети Дошу става Моритеру Уешиба.


 

Moriteru Ueshiba - Моритеру Уешиба - син на Кишомару, трети Дошу

Април 2, 1951

Моритеру Уешиба - трети Дошу

Роден в Токио, започва да тренира айкидо още в първи клас. Желанието му да тренира е негово, и той се отдава сериозно на айкидо в гимназиалните си години, тогава приема и че един ден ще трябва да замести баща си като пазител на изкуството. През 1976 г. той завършва университета Мейджи Гакуин със степен в икономиката. През 1996 става Додж-Чо (директор, главен инструктор) на Хомбу Доджо. През 1999 г. след смъртта на баща си приема титлата Дошу. От тогава насам води семинари и разпространява айкидо в различни части на света - Ирландия, Австралия, САЩ както и в много европейски страни.


 

Mitsuteru Ueshiba - Митсутеру Уешиба - Waka Sensei - син на Моритеру Уешиба, този, който се счита за наследник на титлата Дошу

Юни 27, 1981 г.


Waka Sensei - младият сенсей

От Април 2012 е Доджо-чо Хомбу Доджо, обръщението Waka буквално значи млад, като в случая се има предвид в смисълът на "наследник". Провежда многобройни семинари в различни страни - България, Румъния, Сингапур, Канада и др. като специален гост на събития свързани с юбилеи.

 

Майстори - Япония

  • Seiseki Abe - Сейсеки Абе VIII Дан, Април 26, 1915 – Май 18, 2011

Seiseki Abe

Започва да тренира при О'сенсей през 1952 г. Преди айкидо да навлезе в живота му той се занимава с друго изкуство Шодо. Започва да се занимава с калиграфия през 1934 г. и става майстор. Тази основа му дава възможност да намира общо в дишащите техники от айкидо и изкуството шодо (калиграфия).

Абе изживява творческа криза в първото изкуство което е учил и по съвет на Кензо Футаки (приятел на Морихей) решава да опита айкидо.

Той среща Морехей Уешиба на церемонията по откриването на доджото на Бансен Танака (един от учениците на О'сенсей преди войната) в Осака през 1952 г. Започва да тренира веднага и е изумен от общите техники за дишане в Шодо, Айкидо и Мисоги, като пралелът, който вижда е в разбирането на концепцията за Ки. Тренирайки усърдно под ръководството на О'сенсей Абе доразвива и техниката си по калиграфия. Това не остава незабелязано от Морихей и той моли Абе да го въвде в изкуството. Това поражда силна и специална свързаност между двамта и О'сенсей посещава редовно дома на Абе в Осака, като преподава айкидо в специално построеното доджо от Сейсеки докато през другото време Абе му предава Шодо. В знак на благодарност и усърдие О'сенсей устно му присъжда 10-ти дан, въпреки че Айкикай признава само 8-ми дан.

След смъртта на Морехей, Абе продължава да преподава и Шодо и Айкидо като под негово ръководство завършват над 200 шодо шихана, а в айкидо един от най известните му ученици е Стивън Сегал. Той е автор и на гравираната върху камък "Айки Джинджа" в храма в Ивама.

  • Tsuneo Ando - Тсунео Андо VIII Дан 1956г. Нихама, префектура Ехиме, остров Шикоку


Тсунео Андо е 8-ми дан и главен иснтруктор и президент на Йошинкан Айкидо (Рю). В продължение на 14 години е учидеши а Гозо Шиода, създателят на стила Йошинкан (значимо направление и школа в Айкидо). Много желан и търсен инструктор навсякъде по света поради харизматичния и топъл дух на преподаване.

Когато отива да учи в университета в Токушима е запленен от айкидо тренировките в университетския клуб, в който в последствие се записва. Тренира и защитава 2-ри дан Айкикай. След кратка професионална реализация в химическа компания, решава, че неговият живот е айкидо и се записва през 1981 като учи-деши в школата на Гозо Шиода, от чийто стил е много впечатлен. През 1993 е награден с титлата Шихан, както и титлата сиусеки шихан в организацията на Йошинкан Айкидо.

Автор е на няколко книги както и на няколко DVD инструкторски курса.

  • Sadateru Arikawa - Садатеру Арикава IX Дан

Януари 20, 1930 - Октомври 11, 2003

Започва да тренира айкидо в Хомбу Доджо през 1948 г. Като по-млад е тренирал карате. Дълги години е водел вестника на Айкикай и е преподавал айкидо в няколко от големите университети в Япония. Получава хомбу-шихан титла, а през 1994 получава и 9-ти Дан. Известен е като изключително ерудиран на тема бойни изкуства и с изключителното си приложение на кансетсу ваза (ключове на ставите). Арикава Шихан почива през Октомври 2003г. като оставя значима фигура в историята на изкуството след войната.






  • Seishiro Endo - Сейширо Ендо VIII Дан

1942г.

Ендо сенсей започва да тренира през април на 1962 г. скоро след като се записва в университета в Гакушуин. Там започва да тренира като първия шихан, който му преподава е Хироши Тада. След като Тада е пратен в Италия той е заместен от Митсунари Канай за около година, след него му е преподавал Ясуо Кобаяши за около половин година. След като завършва университета отива да тренира в Айкикай централата, от която не след дълго го назначават да преподава в университета. Влечението му по айкидо е по-силно от кариерните възможности, които се откриват пред него и той решава да се занимава професионално с изкуството. Макар и да не е най-усърдният студент Сейширо Ендо е запален читател и прекарва почти всичкото си време в четене и айкидо. Неговия стил айкидо взима нова посока след като на 30 годишна възраст си изважда рамото. В тази повратна точка от живота си Ендо сенсей намира вдъхновение в стила и тренировките на Ямагучи сенсей, като разбира, че силата, на която е разчитал досега няма как да му служи и трябва да спре да използва рамената си. Този стил и посока е силно застъпена в тренировкит на Ямагучи сенсей и помага на Ендо да намери своя път. След време стила му става изключително мек и базиран на контакт с уке. Като друга важна характеристика в начина на преподаване е и изключителната "будност, живост" на съзнанието във всеки момент от правенето на техниката, което може да се постигне само с флуидни и релаксирани движения.

През 1993 той открива свое собствено доджо в Саку, Нагано - Айкидо Саку Доджо. Издава значителна серия с интрукционни DVD-та. Редовно участва в демонстрации и провежда семинари в много страни - Финландия, Швеция, Канада, САЩ, Чехия, Белгия, Германия, Словакия, Русия, Франция, Китай, Австрия, Испания и други.

  • Michio Hikitsuchi Мичио Хикитсучи X Дан

Юли 14, 1923 – Февруари 2, 2004

Michio Hikitsuchi

Мичио Хикитсучи има богата история в бойните изкуства и остава като един от най-дълго практикуващите и развиващи айкидо инструктори с близо 67 години практика. На 9 започва да тренира кендо, малко по-късно кенджутсу, джуджутсу, боджитсу и карате. В почти целия си младежки период той практикува Джукендо (изкуство с байонет) като развива и сериозни умения по иайдо и кендо. Открива айкидото едва на 14 години като въпреки крехката си възраст Морихей го приема като ученик по изключение.

Морихей Уешиба дава известният свитък с надпис “Bojutsu Masakatsu Agatsu” - True Victory is Self-Victory / Истинската победа е победата над себе си/ на Мичио Хикитсучи. Свитъкът е илюстриран богато от известен артист и е съдържал обяснения на техники написани от О'сенсей. На базата на него са изградени 4-те степенни на познанието в айкидо - Икио, Никио, Санкио и Йонкио. През 1969 три месеца преди да почине Морихей му дава титлата 10-ти дан.

Хикитсучи преподава чак до смъртта си през 2004 в Кумано Джуку Доджо в Шингу, основано от Уешиба през 1953. Ежегодно е правил семинари в Европа и има две визити в САЩ. Има много дълбоки познания в Шинто Норито и в духовните практики на О'сенсей, като е можел да рецитира и повтаря речите на Морихей. Сред най-старшите му ученици са: Ано Мотомочи 8-ми дан, Томио Ишимото 8-ми дан, Джерард Блейзи 7 -ми дан, Тсутому Сугава 7-ми дан и др.

  • Minoru Hirai Минору Хирай

Март 1903 - 16 Октомври 1998

Създава собствен стил айкидо наречено Кориндо. Стилът му, който съществува и днес, се базира на техники от джуджутсу и традиционни японски бойни изкуства с оръжия и първите учения на О'сенсей. В основата е принципа на кръговите тай сабаки (движение на цялото тяло).

Като млад се е занимавал с Тогин-Рю, Окумура Нито-Рю, Такеноучи-Рю, Кито-Рю и Субури-Рю. До 1938 става майстор по иайдо и джуджутсу и основава свое доджо - Когадо Доджо в Окаяма. През същата година се среща с Морихей Уешиба, който тогава го запознава с АйкиБудо (предшестващо айкидо) и го кани в своето доджо в Токио.

Хирай намира много общо в неговия стил и в изкуството на О'сенсей поради кръговите движения, които се ползват. Така Минору Хирай се записва да тренира в Кобукан Доджо.

През втората световна Хирай е ръководител на джуджутсу поделенията в японската военна полиция като допринася за създаването на нови техники за арести от полицията. През 1942 е назначен да движи основно административно доджото на Морихей Уешиба. През същата година е изпратен в организацията за бойни изкуства Дай Нипон Бутоку Кай, където участва и във формирането на термина "айкидо" който се налага в същите среди.

През 1945 е награден с титлата Ханши, която има значението на "Велик майстор"- дава се след 8-ми дан и се присъжда на основните старши инструктори в дадено изкуство.

Почива през 1998 като оставя организация действаща в Япония и развивана вече три поколения.

  • Takuma Hisa Такума Хиса

Ноември 3, 1885 - 31 Октомври, 1980

Роден в селце Сакихама, префектура Кочи на о-в Шикоку - един от най-влиятелните ранни ученици на О'сенсей и Сокаку Такеда. Считан за мост между Дайто-рю айки-джуджутсу и Айкидо. Той започва като сумист и става колежански шампион и капитан на местния сумо клуб. Той поема и длъжност в новинарската агенция Асахи, където успешно предпазва редакцията от атаки след разразил се скандал. След тези му постижения му препоръчват да практикува Дайто-рю айки-джуджутсу и тогвавашния министър на правосъдието и негов шеф Митсуджиро Ишии го запознава с Морихей Уешиба. По това време агенцията Асахи е имала собствено доджо - Асахи Будо Доджо, което Морихей добавя към програмата си, за да обучава охраната там.

Фактът, че доджото е собственост на новинарска агенция дава съзможност на Хиса да документира старателно тренировките, като след всяка тренировка са снимани техники и участниците в тях - така създава един от най-ценните архиви по бойни изкуства от онова време.

По-късно през 1936 година започва да тренира при Сокаку Такеда (един от учителите на Морихей). Само за няколко години става майстор в Дайто-рю айки-джуджутсу като компилира техники и от айкидо в своето преподаване. Отваря Кансай айкидо клуб през 1959г. Освен с огрмония принос за разпространението и каталогизирането на техниките, Хиса е и носител на 8-ми Дан Сумо и 5-ти дан Джудо.

Kazuo Igarashi Казуо Игараши VII Дан

Март 24 1946

Kazuo Igarashi Sensei

Игараши Сенсей е роден в Ниигата, близо до префектурата Фукушима. Като ученик записва да тренира Джудо, където получава Шодан. През 1964-та година записва да следва в политико-икономическия факултет в университета Мейджи, където е и клубът воден от Ясуо Кобаяши. Той започва да тренира айкидо 6 дни в седмицата по 2 часа. Имал е привилегията да присъства на тренировки водени от О'Сенсей. Минават години и след като разбира, че кариерата не му дава възможност да се отдаде на Айкидо, решава да напусне работа и да се отдаде на изкуството. Така започва като "учидеши" в Кобаяши доджо през 1973. Скоро след като започва да тренира се появяват първите блокбъстъри с бойни изкуства (филми с Брус Лий), което отключва неимоверен интерес към преподавателите по бойни изкуства. Пред Игараши сенсей е поставен въпросът дали иска да стане професионален инструктор. Той приема тази възможност с всеотдайност. Тренира иайдо и джодо, за да се обогати, като чрез тях осъзнава съвършенството в Айкидо. Има и професионална квалификация по акупунктура, която обогатява познанията му за виталните точки в айкидо. От 1978 води по няколко семинара годишно в Швеция, Финландия, Канада, Хавай, Русия, Корея, Гърция, Англия и др. През 1983 той основава Айкидо Хашимо Доджо. Преподава айкидо в 4 доджота в областа Канто известни като Игараши доджо. Организацията му е представена в Южна Америка от Даниел Пикиола Сенсей, Аржентина.​


  • Masatomi Ikeda Масатоми Икеда

  • Shizuo Imaizumi Шизуо Имайзуми

  • Kyoichi Inoue Киоичи Иноуе

  • Noriaki (Yoichiro) Inoue Нориаки Иноуе

  • Hiroshi Isoyama Хироши Исояма

  • Hiroshi Kato Хироши Като

  • Hirokazu Kobayashi Хироказу Кобаяши

  • Yasuhiro Konishi Ясухиро Кониши

  • Yasuo Kobayashi Ясуо Кобаяши

  • Koretoshi Maruyama Коретоши Маруяма

  • Shuji Maruyama Шуджи Маруяма

  • Minoru Mochizuki Монори Мочизуки

  • Tetsuro Nariyama Тетсуро Нарияма

  • Shoji Nishio Шоджи Нишио

  • Hideo Ohba Хидео Оба

  • Kisaburo Osawa Кисабуро Осава

  • Hitohiro Saito Хитоширо Сайто

  • Morihiro Saito Морихиро Сайто

  • Fumiaki Shishida Фумиаки Шишида

  • Kenji Shimizu Кенджи Шимизу

  • Gozo Shioda Гозо Шиода

  • Seiichi Sugano Сейчи Сугано

  • Morito Suganuma Морито Суганума

  • Yoshio Sugino Йошио Сугино

  • Kanshu Sunadomari Каншу Сунадомари

  • Hiroshi Tada Хироши Тада

  • Isamu Takeshita Исаму Такешита

  • Bansen Tanaka Бансен Танака

  • Kiyoyuki Terada Киоюки Терада

  • Koichi Tohei Коичи Тохей

  • Kenji Tomiki Кенджи Томики

  • Seigo Yamaguchi Сейго Ямагучи

  • Tsutomu Yukawa Тсутому Юкава

Чужденци преподаващи в Япония

  • Jacques Payet

Европа

  • Kenshiro Abbe

  • Tadashi Abe*

  • Katsuaki Asai*

  • Pierre Chassang

  • Jan Hermansson

  • Toshikazu Ichimura

  • Masatomi Ikeda

  • Loi Lee

  • André Nocquet*

  • Masamichi Noro*

  • Alan Ruddock*

  • Stefan Stenudd

  • Toshiro Suga

  • Nobuyoshi Tamura*

  • Christian Tissier

Северна Америка

  • Kazuo Chiba*

  • Frank Doran

  • Terry Dobson*

  • William Gleason

  • Patricia Hendricks

  • Gaku Homma*

  • Hiroshi Ikeda

  • Mitsunari Kanai*

  • Harvey Konigsberg

  • Yutaka Kurita*

  • Takako Kunigoshi*

  • Takashi Kushida

  • George Leonard

  • Donald N. Levine

  • Thomas H. Makiyama

  • Robert Mustard

  • Robert Nadeau*

  • Mutsuro Nakazono*

  • Kenji Ota

  • Mitsugi Saotome*

  • Steven Seagal

  • John Stevens

  • Richard Strozzi-Heckler

  • Roy Y. Suenaka*

  • Seiichi Sugano*

  • Jon Takagi

  • Akira Tohei

  • Fumio Toyoda

  • Yoshimitsu Yamada*

Източници:

Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aikidoka

Aikikai Foundation website

www.aikikai.or.jp/eng/

Aikido Journal Archive

https://web.archive.org/web/20071122022503/http://www.aikidojournal.com/article?articleID=518

https://web.archive.org/web/20120920175951/http://www.aikidojournal.com/article?articleID=92

https://web.archive.org/web/20120901182626/http://www.aikidojournal.com/article?articleID=61

топ публикации
последни новини
архив
Търси по тагове
No tags yet.
Последвайте ни!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page